Cuckoo Wood

Location:
Wharfedale Valley, West Yorkshire
Type:
Private Houses
A contemporary replacement dwelling on a steeply sloping site, located within the stunning Wharfedale Valley. The dwelling is to be partially subterranean, the lower ground floor being built into the slope leaving only the [upper] ground floor completely above ground.
This provides a lightweight ground floor with living accommodation taking full advantage of the views with a minimal / pavilion-esq roof above. The result is a unified building design with a sleek, elegant silhouette.
The proposed roof line will not only be significantly lower than the current chalet house, it will also offer a refined and cleanly articulated dwelling when viewed from below.
This approach, allied with a strong emphasis on design quality will significantly reduce the impact on the visual amenities of the Greenbelt and Special Landscape Area.