Bracken Hill

Sensitive conversion of a 1950s dwelling within a conservation area
Brief.. Considerations.. Solution. Information. Important projects
that followed
Bracken Hill.

We were asked to reconfigure an existing 1950s dwelling in North Leeds. The existing house was used as both a dwelling and a studio, with separate entrances and circulation to each using up a significant amount of the floor plan. This arrangement left two halves of the first floor unconnected. Set on an elevated site, the house has distant views through the surrounding treetops.

The ground floor is reordered to create a kitchen, dining, and living space with views out over the valley. At first floor the disconnected halves of the house are formed into a new master suite and guest suite. Fenestration to the rear elevation is altered to create order and consistency. New bespoke windows replace the existing single glazing and open up the back of the house to distant views through treetops. Solid opening side panels provide ventilation.

Crown cut European oak is used for all new windows and bespoke joinery items. A neutral material palette sits alongside the client’s collection of classic designer furniture. Existing leaded windows featuring stained glass are retained.

Type. One-off Houses
Client. Private
Location. North Leeds, West Yorkshire
Status. Complete
Size. 2420 sq.ft
Photography. Building Narratives

Important projects that followed Bracken Hill.

The Homestead.

The Homestead.

Marylebone Residence.

Marylebone Residence.